İhracatta parite kaybı, Ortadoğu ve Rusya krizine bu kez tahsilat sorunu eklendi.

İhracatta parite kaybı, Ortadoğu ve Rusya krizine bu kez tahsilat sorunu eklendi.

İHRACATÇININ KAHIR YILI

İhracatta parite kaybı, Ortadoğu ve Rusya krizine bu kez tahsilat sorunu eklendi. İhracatçının yüzü yılbaşından bu yana hiç gülmüyor. Tahsil edilemeyen para yüzde 30 arttı. Vade uzadı rekorlara alışık olan ihracatçı bu yıl adeta kahır yılı yaşıyor.

  • Yılın ilk 7 ayında euro/dolar paritesinden kaynaklanan 8 milyar dolarlık fatura,
  • Ortadoğu’da Türkiye’nin komşularında yaşanan sıcak gelişmeler,
  • Rusya’daki krize bir de tahsilat sorunu eklendi.

Yılbaşından bu yana Türkiye’nin ihracatı artıya geçmedi. Ürünlerin parasının tahsil edilememesiyle olumsuzluklara bir yenisi daha dahil oldu.

Uluslararası alacak ve risk yönetimi konusunda faaliyet gösteren ARS Danışmanlık’ın Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan, doların diğer para, birimleri karşısındaki sert kur yükselişinin ihracatçı şirketler için tahsilatta gecikme ve vade uzatımları olduğunu belirtti:

“Türklerin ihracatta yaşadığı tahsilat sorunları yılın ilk 6 ayında yüzde 30 arttı” dedi. Arslan, tahsilatta sorun yaşayan sektörlerin başında;

  • Açık hesapla çalışan tekstil,
  • Hazır giyim,
  • Oto yedek parça sektörlerinin geldiğini belirtti.

150 ülkede alacak takibi yaptıklarının altını çizdi. Arslan, yaşanan sıkıntıyı şöyle aktardı:

Dolardaki ciddi değer kazancı ve diğer para birimlerindeki kayıplar tüm dünyada şirketlerin ödeme tercihlerini değiştirdi. Önceliklerinde yurtdışı müşteriler şu anda sonda geliyor. Yurt dışı müşterilerin ödemelerinde gecikmeler yaşanıyor. Oto yedek parça ve tekstil riskli.

AYŞE Burcu Arslan ihracatçıların risklerini en aza indirmek için;

  • Banka garantisi ile çalışmak,
  • Alacak sigortası yaptırmak,
  • Peşin ödeme ile çalışmak gibi tedbirlere başvurması gerektiğini vurguladı.

tahsilat sorunu

Başka Bir Sorun: Vadeler

Arslan, “Ancak özellikle kâr marjının düşük olduğu sektörlerde şirketler alacak sigortası gibi ek maliyet getirecek önlemlere başvurmak istemiyor” dedi. Risk altındaki sektörleri belirleyenin ödeme şekilleri olduğunu kaydeden Arslan, şöyle devam etti: “Sektördeki yoğun rekabetten dolayı peşin ödeme yerine, güvene dayalı olarak açık hesap ve mal mukabili çalışan tekstil, hazır giyim, oto yedek parça ve inşaatta tahsilat sorunları daha fazla.” Temmuz’da en keskin düşüş Rusya’da Vadeler 5 aya uzadı.

İHRACATÇILARIN karşı karşıya olduğu bir başka sorunun uzayan vadeler olduğunu belirten Ayşe Burcu Arslan, “Ortalama 60-90 gün olan vadeler şu anda 120-150 güne çıkmış durumda” dedi. Şirketlerin yasal caydırıcılığın daha sınırlı olduğu Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinde tahsilatta daha fazla zorlandığının altını çizdi Arslan. Tahsilat sıkıntısının artmasıyla birlikte alacak yönetimi ihtiyacının da arttığına işaret etti. İhracatçının kahır yılı İhracatta parite kaybı, Ortadoğu ve Rusya krizine bu kez tahsilat sorunu dahil oldu. İhracatçının yüzü yılbaşından bu yana hiç gülmüyor. Özellikle tahsilat sorunu yüzde 30 arttı. Vade uzadı. Rekorlara alışık olan ihracatçı yükselişinin ihracatçı şirketler için bu yıl adeta kahır yılı tahsilatta gecikme ve vade uzatımlar yaşıyor.

Önceki yazı
Business Life; Etkin Tahsilat Ticaretin Devamlılığı İçin Önemli
Sonraki yazı
STAR GAZETESİ: Paritedeki artış vade uzatma ve tahsilatta gecikmeleri beraberinde getirdi