STAR GAZETESİ: Paritedeki artış vade uzatma ve tahsilatta gecikmeleri beraberinde getirdi

5 Ağustos 2015 tarihli STAR gazetesinde çıkan habere göre PARİTENİN VURDUĞU İHRACATTA TAHSİLAT SORUNU %30 ARTTI. Paritedeki artış vade uzatma ve tahsilatta gecikmeleri beraberinde getirdi.

Yılın ilk yedi ayında paritelerindeki düşüşün 8 milyar dolarlık negatif etki yaptı. İhracatta, dolardaki yükseliş tahsilat gecikmeleri ve vade uzatma sorununu ortaya çıkardı. Türk firmalarının ihracatta yaşadığı tahsilat sorunları yılın ilk altı ayında yüzde 30 arttı.

DOLAR, Euro karşısında ciddi bir yükselme gösterdi . Bu nedenle ihracatta değer olarak yılın ilk 7 ayında 8 milyar dolarlık eksi yazdı. Dolayısıyla bu durumda tahsilat gecikmeleri ve vade uzatımı sorunu yaşanıyor.

ARS Danışmanlık uluslararası alacak ve risk yönetimi konusunda faaliyet gösteriyor. Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan, doların diğer para birimleri karşısındaki sert yükselişinin ihracatçı firmalar için;

  • Vade uzatma ve tahsilatta gecikmelere neden olduğunu belirtti.

vade uzatma ve tahsilatta gecikme

Türk firmaların ihracatta yaşadığı tahsilat sorunlarının da yılın ilk altı ayında yüzde 30 arttığını söyledi. Arslan Reuters’e açıklamalarda bulundu. Tahsilatta sorun yaşayan sektörlerin başında ise açık hesapla çalışan;

  • Tekstil,
  • Hazır giyim,
  • Oto yedek parça sektörlerinin geldiğini belirtti.

155 ülkede alacak takibi yaptıklarının altını çizen Arslan;

Dolardaki ciddi değer kazana ve diğer para birimlerindeki kayıplar tüm dünyada firmaların ödeme tercihlerini değiştirdi. Firmaların ödeme önceliklerinde yurtdışı müşteriler şu anda sonda geliyor. Dedi ve ekledi: Yurtdışı müşterilerin ödemelerinde gecikmeler yaşanıyor. Türk ihracatçı firmaların yaşadığı tahsilat gecikmeleri de ilk altı ayda geçen yıl aynı döneme göre yüzde 30 artmış durumda. Vadeler 3 aydan 5 aya çıktı.

Firmaların karşı karşıya olduğu bir başka sorunun da uzayan vadeler olduğunu belirtti:

  • “Ortalama 60-90 gün olan vadeler şu anda 120150 güne çıkmış durumda” dedi.

Peşin Ödeme ile Çalışmak Tedbir Olabilir

Firmaların yasal caydırıcılığın daha sınırlı olduğu Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinde tahsilatta daha fazla zorlandığını belirtti Arslan. Tahsilat sıkıntısının artmasıyla birlikte alacak yönetimi ihtiyacının da arttığına işaret etti. ALACAK SİGORTASI VE PEŞİN ÖDEME İLE ÇALIŞMAK TEDBİR OLABİLİR.

İHRACATCI firmaların risklerini en aza indirmek için banka garantisi ile çalışmak, alacak sigortası yaptırmak ve pesin ödeme ile çalışmak gibi tedbirlere başvurması gerektiğini vurgulayan Arslan “Ancak özellikle kâr marjının düşük olduğu sektörlerde firmalar alacak sigortası gibi ek maliyet getirecek önlemlere başvurmak istemiyor. Böyle durumlarda tahsilat sorunu yaşandığı takdirde, gecikmeden alacak yönetimi konusunda profesyonel yardım alınması önemli” diye konuştu.

Ödeme ihtilafı oluştuğu durumlarda, yasal takibe başvurmadan önce uzlaşma zemini aranmasının firmalara zaman ve maliyet avantajı sağladığını söyleyen Arslan, yasal takip yoluna başvurulması durumunda çözüm süresinin 3 seneyi bulduğunu, uzlaşma aşamasında ise bu sürenin 3-6 aya indiğini vurguladı. Arslan ‘tahsilat sorunu yasayan firmaların global temsil gücüne sahip bir firma İle çalışmaları önemli. Çünkü o ülkedeki hukuk kurallarını, mevzuatı ve is kültürünü bilen, global temsil gücüne sahip bir kurum İle aksiyon alındığını gören karsı taraf, kurumsal itibarının da zedelenmemesi için uzlaşma yoluna gidiyor” dedi. Paritenin vurduğu ihracatta TAHSİLAT SORUNU % 30 ARTTI. Bu artış doğal olarak vade uzatma ve tahsilatta gecikmeleri doğurdu.

Önceki yazı
İhracatta parite kaybı, Ortadoğu ve Rusya krizine bu kez tahsilat sorunu eklendi.
Sonraki yazı
Alacak yönetiminde insan faktörü ne kadar önemlidir? – BloombergHT Yatırım Kulübü