İTKİB Hedef Dergisi: İhracatta Alacak Yönetimi Artık Daha Kolay.

5283cc39-e1c0-e411-b67d-001a6465f174 (2)5283cc39-e1c0-e411-b67d-001a6465f174 (1)

İhracatçıların tahsili geciken yurtdışı alacakları için ARS Danışmanlık ile İTKİB iş birliği yaptı. İTKİB, 100’ün üzerinde firmaya destek sundu. Firmalar, katıldıkları tahsilat seminerleri ile de alacak yönetimi konusunda ciddi tecrübe edindi. İhracatta alacak yönetimi için sizde ARS Danışmanlık’tan destek alabilirsiniz.

İTKİB. Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların dünyanın birçok ülkesindeki ticari faaliyetlerinden doğan alacaklarının;

  • Takibini,
  • Yönetimini,
  • Tahsilatını, uluslararası standartlar ve hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştirmek için faaliyet gösteren ARS Danışmanlık ile işbirliği yapıyor.

İhracatta Alacak Yönetimi

ARS Danışmanlık, İTKÎB firmalarına “ihracatta alacak yönetimi” konusunda bilgilendirme seminerleri ve tahsilat eğitimleri veriyor. Tahsili geciken yurtdışı alacaklarına dair bugüne kadar 100’ün üzerinde İTKİB üyesine destek vermiş dununda. ARS Danışmanlık Kurucusu ve firma Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan ile İTKİB ile yaptıkları işbirliğinin detaylarını konuştuk.

İhracatta Alacak Yönetimi

İTKİB Bünyesinde Bulunan Kaç Firmaya Hangi Alanlarda Destek Verdiniz? 

İTKİB ile işbirliğimiz, üyelerine ‘ihracatta alacak yönetimi” konusunda verdiğimiz bilgilendirme seminerleri ve tahsilat eğitimleri alanında olmakta. 155 ülkede alacak yönetimi konusunda verdiğimiz hizmetler genellikle ‘mahkeme kanalı ile hukuki takip’ şeklinde zannedile- biliyor. Halbuki alacak yönetimi, tamamen mahkeme öncesinde alacakların takip ve tahsil edilmesine yönelik danışmanlık hizmetlerinden oluşuyor. Bu sebeple farkındalık yaratmak ve mahkeme öncesi uzlaşmanın faydalarına yönelik verdiğimiz seminerlere katılım ve ilgi çok yüksek oluyor. Bu seminer ve eğitimlerin tekrarlanması için görüşmelerimiz devam ediyor. Tahsili geciken yurtdışı alacaklarına dair bugüne kadar 100’ün üzerinde İTKİB üyesine destek verdik.

Destek verdiğimiz dosyalarda;

  • Hem tahsili geciken (ama 1 seneden daha yeni) alacaklar,
  • Hem de tahsil edilememiş (yani hem 1 seneden eski hem de sorunlu) alacakların dosyası var.

Sorunlu alacak‘ dediğimiz ve içinde ihtilaf barındıran dosyalarda tahsil kabiliyeti düşük. Buna karşın indirim, yapılandırma gibi alternatif çözümler ürettik. Sonuçta maliyeti çok yüksek olan ve ciddi riskler barındıran ‘mahkeme aşamasına’ kıyasla, uzlaşma aşamasındaki bu tür mutabakatla yine ihracatçı firmalar için daha hızlı ve karlı oluyor. Fakat tahsili geciken (yani borç tarihi üzerinden 360 gün geçmemiş) alacak dosyaların da yüzde 78 gibi bir başarı oranımız var. Firmamızın bilinirliğinin artması ile 2016 yılında bu hedefimizi yüzde 80’nin üzerine çıkarmayı planlıyoruz. İhracatçılarımızın alacak dosyalarını geciktirmeden bizimle paylaşmaları;

  • Hem komisyon oranlarımızı düşürüyor,
  • Hem de tahsil kabiliyetini artırıyor.

Bu kapsamda ihracatta alacak yönetimi için sizde ARS Danışmanlık’tan destek alabilirsiniz.

İhracatta Alacak Yönetimi

Desteklerinizden Faydalanan İhracatçı Firmalar Ağırlıklı Olarak Hangi Ülkelerle Sorun Yaşıyorlar?

Sorunlu alacaklarda Ukrayna, Rusya gibi ülkelerden tahsil edilememiş alacaklar çoğunlukta. Aynı şekilde, Ortadoğu’daki ülkelerde de sorunlu alacaklara ilişkin çok sık talep geliyor. Fakat tahsili geciken alacaklar dediğimizde (yani içinde sorun barındırmayan ve yalnızca gecikmelerin yaşandığı), çoğunlukla Avrupa’ya ihracat yapan firmaların talepleri oluyor. Örneğin; mal mukabili anlaşılıyor, ama kalan bakiyenin ödenmesi gecikiyor. Veya cari hesap çalışılıyor ve bir dönem sonra cari hesaplardaki borçluluğun artmaya başladığı gözlemleniyor ve hemen biz devreye giriyoruz.

Danışmanlık Hizmetinizin Teknik Detaylarından ve sürecinden Bahseder Misiniz?

Mahkemeye girmeden önce, yurtdışındaki borçlu tarafın araştırılması ve dosyaya özgü ihtarların gönderilmesi ile süreç başlıyor. Elbette her dosyanın kendine özgü dinamikleri var. Kimi müşterilerimiz. Borçlu tarafla ticari ilişkisi zedelenmeden sürecin takibini istiyor. Ona göre bir yaklaşım stratejisi beliriyoruz.

  • Sağlıklı iletişim,
  • Borçlu tarafı dinleme, anlama,
  • Çözüm üretme gibi artılarımızla iki tarafın uzlaşmasını sağlamaya yönelik görüşmeler yapıyoruz.

Tabi 155 ülkedeki yerel çözüm ortaklarımızla beraber çalıştığımız için borçlu tarafın anadilinde iletişime geçiyoruz. Ayrıca o ülkedeki ticari/hukuki mevzuatları bilen kişilerle süreci yönetiyor olmamız da bizi başarıya götüren faktörler arasında oluyor. Bir yurtdışı dosyasını mahkeme öncesi uzlaşma aşamasında çalışma ömrümüz 2 ile 6 ay arasında bulunuyor. Eğer;

  • En fazla 6 ay içerisinde herhangi bir ödeme planı üzerinde anlaşılmamışsa,
  • Kısmi tahsilat bile gerçekleşmemişse, o durumda mahkeme aşamasına dair masrafları ve tavsiyemizi paylaşıyoruz.

Müşterimiz onay verirse, mahkeme aşamasında da danışmanlık hizmeti veriyoruz. Eğer müşterimiz onay vermezse, uzlaşma aşamasında dosyayı sonlandırıyoruz ve o güne kadar herhangi bir tahsilat olmamışsa herhangi bir hizmet bedeli almıyoruz. Diğer bir deyişle, tahsilat yoksa masraf yok

İhracatçı Firmalara İhracat Süreçleriyle İlgili Olarak Ne Gibi Tavsiyelerde Bulunursunuz?

Yurtdışındaki yeni veya mevcut müşterileriyle ilgili ticari ve finansal bilgiler içeren raporlar, ihracatçılarımızın kararlarını önemli ölçüde etkiliyor. Risk yönetim hizmetlerimiz kapsamında;

  • Yurtdışındaki firmalara dair ortaklık yapısı,
  • Sermaye bilgisi,
  • Adres ve ticari kayıtlardaki değişiklikler gibi pek çok bilginin yer aldığı firma istihbarat ve araştırma raporları sunuyoruz.

Raporun içeriğine, süresine ve ülkesine göre, firma başı raporların ücretleri 200-450 € arasında değişiyor. Fakat sipariş veya vade tutarlarında anlaşmaya varmadan önce bu raporların temin edilmiş olması, ihracatçılarımızın doğru ve sağlıklı karar almasını sağlıyor. Ayrıca, yurtdışındaki yeni veya mevcut müşterileriyle olan diyaloglarda, mutlaka iletişim bilgilerinin güncellenmesi ve detaylıca talep edilmesi gerekiyor. Alacak yönetim konusunda destek verdiğimiz firmaların büyük çoğunluğu ‘artık borçlu tarafa ulaşamıyorum” şeklinde bize geliyor. Çünkü sipariş veya çalışma aşamasında yalnızca bir tek kişi ve yine tek bir iletişim bilgisi ile ilerlenmiş. Hâlbuki;

  • Sipariş,
  • Ürün destek,
  • Tahsilat gibi konularda ayrı ayrı kişi ve tüm irtibat bilgilerinin istenmiş olması önemli.

İhracatçı Firmalara Alacak Problemleri Yaşamamaları İçin Tavsiyeler

Ayşe Burcu Aslan, ihracatçı firmalara alacak problemleri yaşamamaları için tavsiyelerini şöyle sıraladı:

  • Öncelikle yurtdışındaki firma hakkında araştırma yapılmalı ve bilgi toplanmalı.
  • İş raporları veya kredi-risk raporları temin edilmeli. ARS Danışmanlık olarak ilgili ülkedeki yerel mevzuatlar çerçevesinde firmanın varlığı, sicil kaydı, ortakları, yetkilileri, kredi limitleri, risk durumu hakkında risk yönetim hizmetleri sunuyoruz.
  • Bir tanıdık vasıtasıyla ya da fuarda tanışıklık sonrası hemen ticarete başlama söz konusu olabiliyor. Bunlar tek başına yeterli olmamalı.
  • Vadesinde ödenmeyen yurtdışı alacaklarında uzlaşma yolları tüketilmeden ve çok geçmeden dosyaların bize getirilmesi hem çözümü kolaylaştırıyor hem de tahsil kabiliyetini artırıyor.

İhracatta alacak yönetimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Gn. Müdürümüz Ayşe Burcu Arslan BloombergHT Ana Haber Bülteninin Konuğu oldu.
Sonraki yazı
Gn. Müdürümüz Ayşe Burcu Arslan BloombergHT Finans Merkezi’nin Konuğu Oldu.