Start-up’ların Büyümesi için Tahsilatlarını Kolaylaştıracak 5 İpucu

Girişimcilik dünyası bugüne kadar hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. Hayallerinin peşinde koşan, hobilerini geçim kaynağına dönüştüren ve istihdam yaratan pek çok kişi var. Ayrıca buluşlarını dünyaya kazandıran ve fark yaratmak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Bu yazım; girişim yapmak isteyen kişiler için yazılmıştır. Bu kişilere altın değerinde start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu önereceğim.

Çevremizde artan bu girişimcilik iştahı, cesaretle birleşince ete kemiğe bürünüyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar ciddi bir sermaye olmaksızın adım atması zor olan pek çok girişim vardı. Fakat bugünün teknolojik imkânları sayesinde bu girişimler artık daha hızlı ve kolay hayata geçiyor. Ben de girişim yapmak isteyen kişilerle kendi deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Bu yazıda da start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu hakkında başlıklı bilgilere ulaşacaksınız.

start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu

Peki Neden Girişimlerin Ömrü Hala Çok Kısa?

UC Berkeley & Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan Start-up Genome Raporuna göre; start-upların ortalama %90’ı ilk 5 yıl içinde yok oluyor. Pazar ihtiyacını analiz edememek ve yanlış ekiple yol almak gibi konular ilk 3 neden arasındadır. Fakat ben bu yazımda bunlara ek olarak farklı bir konuya değineceğim. Hatta start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu vereceğim.

Firmalar satış yapamadığı veya kar etmediği için değil nakit akışını düzenleyemediği için batar. Diğer bir deyişle, kağıt üstünde kârda görünen bir şirketin kasasında para yoksa, maalesef er ya da geç iflasa sürüklenir. Kasadaki paradan kastım, elbette lafın gelişi. Banka hesaplarında nakit paranın mevcudiyetini, yani gelir ve giderler arasındaki ödeme dengelerini yönetmekten bahsediyorum aslında. 

Pozitif Nakit Akışı Start-uplar İçin Çok Önemli

Gelirlerin zamanında kasaya girmesi, nakit akışındaki sorunların önüne geçmek için en önemli unsurlardan biridir. Buna rağmen yapılan vadeli satış bedellerinin zamanında ödenmesi, çoğu start-up için hak ettiği önemi maalesef görmüyor. Çünkü yeni girişimler için ‘müşteri bulmak’ yeterince zor olmuşken ‘para istemek’ gibi bir konuyu açmak, müşteri kaybına yola açabilir korkusunu barındırıyor. Halbuki hem alacaklarınızı zamanında tahsil etmek hem de müşterilerinizi koruyarak bunu başarmak mümkün. 

Müşteri Kaybetmeden Tahsilatları Kolaylaştıracak 5 İpucu

Daha önce de bahsettiğim gibi bu yazımda sizlere start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu vereceğim.

1.Bakış Açınızı Değiştirin. 

Para istemek ayıp değil. Müşterilerinizin vadesinde ödeme yapmasını istediğinizde kötülük de yapmış olmuyorsunuz. Tam aksine istediğiniz aslında şu; vadeli satış yapılırken anlaşılan süre neyse, ona uyulması. Bakış açınızı değiştirdiğinizde para sizin için de daha konuşulabilir hale gelecek. Sonuçta start-up’lar dahil tüm şirketler kâr ettiği ve para kazandığı sürece ticari varlığını sürdürebilir. 

2.Ödeme Hatırlatmalarına Önem Verin

Müşterilerinizle anlaştığınız vade süresi neyse o gün gelmeden 2 iş günü öncesinde kısa bir hatırlatma mesajı gönderin. Bunu e-posta yoluyla da yapabilirsiniz. Standart metinlerinizi müşterilerinize özel olarak düzenleyebilirsiniz. Söz konusu bakiye tutarını, hangi numaralı faturaya ilişkin olduğunu ve yine anlaştığınız ödeme yöntemini belirtmeniz de olası itirazların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Alacaklarınızı tahsil etmek için yapacağınız görüşmeler için illa ödeme vadesinin geçmesini veya son günün gelmesini beklemeyin. Start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu için en önemlilerinden biri budur.

3.Yüz Yüze Görüşmelere Zaman Ayırın

Müşterileriniz sadece size değil pek çok yere ödeme yapıyor. Ödeme önceliklendirmesinde üste çıkmak için müşterilerinizi önemsediğinizi hissettirin. Bunun için online veya yüz yüze görüşmeler en etkili ortamı sağlar. Ses tonunuz, giyiminiz, duruşunuz, hepsi bu konuda vermek istediğiniz mesaja dair birer ipucu niteliği taşır.

İkinci en etkili araç ise telefon görüşmeleridir. Özetle, alacak yönetim sürecindeki aksiyonlarınızı sadece e-posta veya mesaj ile sınırlamayın. Bazı durumlarda müşterilerinizle yüz yüze görüşün. Fakat müşteri sayınız fazla ise tüm müşterilerinizle yüz yüze görüşmek ciddi bir mesai alacaktır. Bu görüşme trafiğini de yaptığınız ticaret hacmine ve müşterilerinizin ödeme performansına göre sınıflandırabilirsiniz. Start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu olarak şunu söyleyebilirim ki; öncelik her zaman önem verdiğiniz müşterilerinizindir.

4.Görüşmeleriniz ve Anlaşmalarınız Yazılı Olsun

Ürün veya hizmetlerinizi hızlıca temin etmek istiyor olabilirsiniz. Bu amaçla sözleşmeleri zaman kaybı olarak görmeyin. Hatta müşterinizi kaybetme endişesiyle sözleşme yapmaktan çekinmek, ileride gündeme gelmesi muhtemel konularda sizi zorda bırakır. Müşterilerinizle kısa, anlaşılır ve sade maddeler içeren sözleşme yapmanız sizin yararınızadır. Vade süreleriniz, ödeme yöntemleriniz bu sözleşmede olsun. Hatta vadesinde ödenmeyen faturalar için vade farkı uygulanacağı bilgisine de yer vermeniz iyi olur. Bunu tüm tahsilat eğitimlerimde özellikle vurgular ve öneririm. Bu yazıda da start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu olarak sizlere sunuyorum. Eğer sektörünüz sözleşme yapmaya pek izin vermiyorsa veya ticari kararınız doğrultusunda sözleşmesiz çalışacaksanız da mutlaka e- posta veya mesajla da olsa yazılı olarak görüşme ve anlaşma şartlarınızı paylaşmaya özen gösterin. 

5.Firma Prensiplerinizi Vurgulayın

Nasıl muamele görmek istiyorsanız öyle davranın. Müşterilerinizin size zamanında ödeme yapmasını istiyorsanız siz de alacaklarınızın takibini ciddiye alın. Para konusunu geçiştirmek, hatırlatmayı unutmak, vadesi geçmesine rağmen ödemenin geçtiğini atlamak gibi konular gündeminizde olmamalı. Ayrıca firma prensiplerinizden bahsedin ve ödemelerin zamanında yapılmasının sizin için önemini vurgulayın. Böylece firmanızın, müşteri gözündeki kurumsallık algısını da pekiştirirsiniz. Olası dirençlerde ise verdiğiniz hizmet veya ürünün kalitesini çekinmeden hatırlatın. 

Unutmayın, bunları uygularken kibar olmanız hem müşterilerinizi korur hem de alacaklarınızı zamanında tahsil etmenizi kolaylaştırır.

Start-up’ların büyümesi için tahsilatlarını kolaylaştıracak 5 ipucu sayesinde tahsilat konusunda gelişmeler yaşarsınız.

Yurtiçi ve yurtdışında tahsili geciken alacaklarınızın takibiyle ilgili profesyonel destek almak isterseniz de 2011’den bugüne edindiğimiz deneyimler ışığında size destek vermek için yanınızdayız. Türkiye’nin ilk ‘uluslararası tahsilat ajansı’ olan ARS Danışmanlık ile artık ‘Alacağınız Kalmasın’. 

Ayşe Burcu Arslan Demirtaş

Kurucu / Genel Müdür

 

Kategori: Blog
Önceki yazı
Covid-19’un Uluslararası Alacak Yönetimine Etkileri
Sonraki yazı
Tahsilat Uzmanları Neden Bu Mesleği Seçer?