Yabancı Alıcılara Yapılan Konut Satışlarında Yaşanan Tahsilat Sorunları Nelerdir ?

Türkiye’deki emlak sektöründe yabancı alıcıların ticaret hacimleri her geçen yıl biraz daha artıyor. Bununla beraber tahsilat sorunları da artış gösteriyor. 2004 yılından 2013 yılına kadar mütekabiliyet sebebiyle sadece Avrupa ülkeleri ülkemizden emlak satın alabiliyordu. Bu Avrupa ülkeleri; Amerika, Kanada ve Rusya gibi ülkelerdir. 2013’te gayrimenkul satışında mütekabiliyetin kaldırılmasıyla özellikle Orta doğu bölgesinden yabancılara emlak satışları büyük oranda arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından edinilen bilgiye göre, yabancılara konut satışı 2019’da ve bir önceki yıla göre yüzde 14,7 arttı. Bu artışla 39 bin 663’ten 45 bin 483’e yükseldi. Yabancıların 2018 yılında taşınmaz ediniminde en çok tercih edinilen il 20 bin 857 konutla İstanbul’dur. İstanbul’u, 8 bin 951 konutla Antalya, 2 bin 539 konutla Ankara takip etti.

Yabancı bir ülkede gayrimenkul sahibi olmaya karar vermek ile başlayan bir süreç vardır. Başka bir ülkede mülkü bulma, satın alma süreci, tapu işlemleri gibi konularda para önemlidir.

Yüklü miktarda paranın ödenmesi, her iki taraf için de başlı başına ciddi bir konudur. Alıcı veya satıcı adına her iki tarafın da güvenli bir şekilde işlem yapması gerekir. Bunun için” güvenilir” emlak danışmanları ile çalışılması gerekmektedir.

ARS Danışmanlık olarak 155 ülkede hizmet veriyoruz. Bu ülkelerde tahsili geciken veya tahsil edilememiş uluslararası alacakların, mahkeme öncesi takibini yapıyoruz. Tahsilat sorunları konusunda hizmet veren tahsilat ajansı olarak emlak konusunda edinmiş olduğumuz bazı gözlemler bulunmaktadır.

1.Adres kaydı

Katar, Suudi Arabistan, Irak, Çin gibi adres kayıt sistemi olmayan veya faturalarda adres dahi bulunmayan ülkeler vardır. Bu sebeple, başka bir ülkede bankacılık sisteminde uygun ikamet adresi göstermeyebilmektedirler. Adres kaydı için belge olmadığında bankalar hesap açmakta zorlanır. Bu kişiler de başkaları üzerinden ev alırlar. Özellikle mülteciler güvene dayalı ticaret sonucu alışveriş sürecinde sıkıntılar yaşamaktadırlar. Yaşanan tahsilat soruları çözümü için alacaklılara kendi anadilinde iletişime geçerek iki taraf arasında dengeyi sağlamaya çalışmaktayız.

2.Konut Satın Alarak Vatandaşlık Verilmesi

Dikkat çekilmesi gereken bir başka konu da Türkiye’nin emlak sektörünün yurt dışında nasıl pazarlandığıdır. Ülkemizde gayrimenkul satışı ile diğer ülkelere oranla oldukça uygun fiyatlara vatandaşlık verilmektedir. Fakat burada alıcılar ve aracılar arasında tahsilat sorunları doğar. Bu gibi durumlarda yasal süreç uzun, meşakkatli ve masraflı olmaktadır. Mahkeme öncesi süreç tercih edilirse; maliyetin daha düşük olacağını ve zaten var olan kayıpla, mahkeme sürecinde daha çok masraf çıkacağından tüm bunlara ek ciddi bir zaman kaybı yaşanacağının bilgisini önden veriyoruz.

ARS Danışmanlık mahkeme öncesi uzlaşma aşamasında; borçlu tarafı anlayarak, yaşanan sorunu bir de onlardan dinliyoruz. İletişimi kuvvetlendirip tahsilat sorunları hakkındaki çözümlemeleri yapıyoruz.

Buse Karahan

Pazarlama Sorumlusu | ARS Danışmanlık

 

Kategori: Blog
Önceki yazı
3. İstanbul Ekonomi Zirvesi
Sonraki yazı
Neden Tahsilat Eğitimi Almalısınız ?