Asırlardır süregelen ticari hayatın bir parçası olan tahsilat, günümüz dünyasında da oldukça önemli ve hayati öneme sahip olmuştur. Başarılı şirketlerin ortak noktası satışların beraberinde düzgün bir tahsilat süreciyken, ticari hayatı sonlanmış şirketlerin ise tahsilat problemleri öne çıkmıştır.
Peki başarılı bir tahsilat nasıl yapılır? Aşama aşama adım adım nasıl yapılır incelemeniz için deneyimlerimizi bu yazımız ile birlikte sizlerle paylaşmak isteriz;
1. Henüz Satış Sürecindeyken Bilgilendirme
Birçok şirket için tahsilat vade tarihinde başlarken, biz tahsilatın ilk olarak satış aşamasında başladığına inanıyoruz. Eğer satış aşamasında bir şirket doğru ve net bir şekilde bilgilendirilmemişse, %50 başarısız bir tahsilat veya müşteri kaybı kaçınılmazdır. Ödeme yöntemleri, vade tarihleri, ürün teslim süreleri gibi ürün/hizmet ile ilgili tüm detaylar müşteriler ile paylaşılmalıdır.
2. Doğru Zaman Dilimlerinde Hatırlatma Yapmak
Doğru bir hizmet sunmanın yanı sıra bu hizmeti alan firmanın da sorumluluklarını düzgün bir şekilde yerine getirmesini elbette beklemekteyiz. Ancak burada oluşabilecek tüm riskleri öncesinde görmek ve hemen müdahale etmek şirketimizin geleceği için çok önemlidir. Bu sebeple de müşterilerimize vade süresinin sonuna gelmeden öncesinde nazik ufak tefek hatırlatmalar yapmak önemlidir.
Vade sürecinin öncesinde alacağınızın büyüklüğüne bağlı olarak da değişebilir ancak vade süresinin yaklaştığını belirten hatırlatmalar yapılmalıdır. Bu da vade sürecindeyken müşterilerinizden duyabileceğiniz bazı itirazların da önüne geçme imkanı tanır.
3. Vade Süresinin Sonunda Uyarmak
Yapılan anlaşmaya istinaden vade sonunda mutlaka müşterilere banka bilgileri, alacak tutarı gibi tekrar tekrar taleplere veya gecikme yaratacak durumlara maruz kalınmayacak şekilde bilgilendirmeler yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki hali hazırda tanınmış bir süre zaten vardır. Bu sebeple ek bir süre olmaksızın tamamen talepkar ama nazik bir şekilde “ödemenin tamamı, bugün” mottosu ile görüşmeler sağlamalıyız.
Buradaki hassas çizginin bozulması demek tüm sürecin gecikmeye doğru kayması demektir. Hem de firma prensiplerinizden taviz vermiş olduğunuz bir senaryo söz konusu olur. Bu aşamada kendinizden emin görüşmeler yapmak çok çok kıymetlidir.
4. Ödeme ve Teşekkür
Ne yazık ki çok fazla atlanmakla birlikte diğer tüm maddeler kadar önem taşıyan bir aşamadır. Ticari ilişkiler çok kıymetlidir ve müşterilerimiz ile devamlılık sağlamak için bu aşama ihmal edilmemelidir. Yapılan ödemeye istinaden teşekkür etmek, ödeme alışkanlıklarını iyileştiren önemli maddelerden biridir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu maddelerin doğru ve düzgün bir şekilde gerçekleşmesi aşağıda bulunan sonuçları bizlere sunar;
- Müşteri ilişkilerinin iyileştirilmesi,
- Nakit akışının düzenlenmesi,
- Satış ve tahsilat arasında bağın kuvvetlenmesi,
- Daha yüksek montanlı anlaşmaların önünün açılması.
Bu sebeple adım adım etkili bir tahsilat için tüm bu maddelerin uygulanması şirketinizin geleceği için çok önemlidir.