Yurtdışı Alacak Yönetimi Faaliyetleri Corona Virüsünden Etkilenmedi

Dijital dönüşüm hemen her sektörde kendisini gösterir. Hatta, Çin’deki Corona virüsü gibi tüm dünyayı ilgilendiren olaylarda daha da önemli hale geldi. Şirketler arasındaki anlaşmalardan uluslararası ticarete kadar her şeyin kolayca yürütüldüğü bir dünyadayız. Üstelik bunun için arafların birbirlerinin ülkesine gitmesine bile gerek yok. Tahsili geciken yurtdışı alacakları konusunda Türk ihracatçılarının kafasındaki önemli sorulardan biri, ‘ya paramı alamazsam’ olur. Bir diğer soru da ‘daha fazla gecikirse ne yaparım?’. Uluslararası ticarette olduğu gibi uluslararası alacak yönetiminde de hizmet veren tahsilat ajanslarıyla çalışmak gerekir. Ajansla çalışıldığı takdirde, yurt dışında borçlu firmanın bulunduğu ülkeye ziyarete gerek kalmadan çözümlere ulaşmak mümkün.

Bu yazımızda tüm ülkelerin etkilendiği Corona virüsünün yurtdışı alacak yönetimi faaliyetleri konusundaki etkilerine değineceğiz.

Tahsilatta Dijital Dönüşümün Faydaları

Türkiye’nin ilk uluslararası tahsilat ajansı olan ARS Danışmanlık 2011 yılından beri yurtdışı alacak yönetimi faaliyetleri gösterir. Bu konuda 155 ülkenin her birinde çalıştığımız çözüm ortaklarımız vardır. Bu sayede borçlunun ülkesindeki alacak yönetim sürecini akıcı bir şekilde işletiyoruz.

Çin’deki Corona virüsü salgını haberleriyle birlikte, Çin’deki tahsili geciken alacak dosyalarının seyriyle ilgili biz de süreçleri yakından takip etmeye başladık. Çok kısa süre içinde Çin’deki çözüm ortaklarımızdan olumlu haberler aldık. Tahsilat süreçlerindeki dijital dönüşümün gücüne şahit olduk.

Çin başta olmak üzere, en sık Singapur, Japonya, Kore, Malezya, Tayland gibi ülkelerde virüs ortaya çıktı. Tüm çözüm ortaklarımız, riskleri göz önünde bulundurarak evden çalışma sistemlerini derhal devreye soktular. Mevcut borç dosyalarında hiçbir aksaklık olmadan çalışmalarına devam ettiler. Hatta 2019 yılının Ocak ayına kıyasla, 2020 Ocak ayında, Çin’den tahsil ettiğimiz yurtdışı alacaklarının oranı %18’den fazla. 2020 Mart ayında da yine en az bu oranda artış olacağını düşünüyoruz.

Yurtdışı Alacak Yönetimi Faaliyetleri Konusunda Düzenli ve Sıkı Takip Önemli

Dijital dönüşümün sağladığı en büyük faydalardan birisi bulut tabanlı yazılımların iş takiplerini kolaylaştırmasıdır. Evden veya ofis dışındaki yerlerden erişim alacak yönetimi gibi düzenli iş takibinin ana konu olduğu sektörlerde büyük kolaylıklar sağlıyor. Gerekli güvenlik tedbirleriyle beraber sağlanan bu erişimler sayesinde evden çalışma imkanları devam edecek. E-posta ve telefonla takip olanaklarını da sunduğu için geçici süreyle cazibesini koruyacağa benziyor. Fakat elbette borçlular ile yüz yüze görüşmelere imkân sağlayan ve ekip çalışmasından beslenen ofis ortamındaki alacak takip çalışmalarının etkisi de göz ardı edilemez. Yurtdışı alacak yönetimi faaliyetleri böylelikle virüse göre şekil almış durumda. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) günlük yayınladığı rapora göre, Corona virüsünün yayılma hızında düşüş var. Geçici olarak sürdürülen evden çalışma süreçlerinin çok kısa bir sürede normale döneceğine işaret ediyor.

Çin ve Türkiye Arasındaki Ticarette Aksama Yok

Uluslararası ticaret de dijital dönüşüme ayak uydurmuş durumda. Virüsle beraber, yurtdışı alacak yönetimi faaliyetleri de dijitalleşti. Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkelerin başında Çin geliyor. Çin ile olan dış ticaret faaliyetleri de aynı hızıyla devam ediyor.

Çin İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Konsolosu Huang Songfeng’in ‘Corona virüsünün Çin ekonomisini kısa vadede olumsuz yönde etkileme durumu vardır. Fakat uzun vadede bu etki önemini yitirecektir. Türkiye’nin Çin’e ihracatı aylık bazda tarihte ilk kez Çin’den yaptığı ithalatı geçebilir.’ şeklindeki açıklamaları bunu destekler nitelikte.

Çin’den ithal edilen ürünlerle Corona virüsünün bulaşabileceği yönünde endişeler var. Bu endişeler, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıklamaları ile giderilmiş durumda. Sağlık bakanlığından gelen notta bu virüsün kuru yüzeylerde birkaç saatten fazla yaşamadığı belirtiliyor. Dolayısıyla uluslararası kargolarda bir sıkıntı yaşanmaz. Bakan Pekcan bu açıklamalarıyla Çin ile uluslararası ticarette bulunan Türk firmalarını rahatlattı.

Hazır Giyimde Yurtdışı Alacaklar Artabilir

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ekonomik Araştırmalar Şubesi 7 Şubat 2020 tarihli incelemesine göre bit rapor rapora yayınladı. Hazır giyim ve tekstil sektöründe Çin’de üretilen ürünlerin Corona virüsü sebebiyle zamanında teslim edilememesi riski vardır. Türkiye gibi ülkelerle görüşmelerin başladığı ve Türkiye’nin geleneksel olarak üretiminde uzmanlaştığı tekstil sektöründe çeşitli fırsatların var olduğu vurgulanıyor.

Fiyat avantajından dolayı daha önce ülkeler hazır giyim için Çin’i tercih ediyordu. Virüs sonrası Türkiye’yi tercih etmeleri de gündeme gelmeye başladı. Hatta İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe açıklama yaptı. 1 ay içinde Avrupa’daki firmalara fiyat tekliflerinin ve numunelerin gönderilmeye başlayacağını aktardı. Bu açıklamasına bazı eklemeler de yaptı. ‘Bizim ihracatımızın %70’i AB’ye olduğu için küçüklü büyüklü bütün firmalar Türkiye’de araştırmalarını yapmaya başladılar’ şeklindeki açıklaması bulunuyor. Bu açıklama günümüzdeki aylarda Avrupa’ya ihracatımızın aratabileceğini destekler niteliktedir. Bu sebeple yurtdışı alacak yönetimi faaliyetleri de meydana gelir.

Hazır giyim ve konfeksiyon, rekabetin çok yoğun olduğu bir sektördür. Haliyle rakiplerinin arasından sıyrılmak için Türk şirketleri tahsilat risklerini üstlendi. Uzun vadeli satışlarla ihracat yapan Türk şirketleri, güvene dayalı ticareti yoğun olarak benimsemiş durumdalar. Bazı durumlarda, kısmi alınan ön ödemelerle üretimlerini tamamlarlar. Bu ürünleri yurtdışı gönderimlerini yapan Türk ihracatçıları, tahsili geciken alacaklarının oluşmasına da böylece zemin hazırlıyor. Haliyle, hazır giyim sektöründe Avrupa ülkelerine ihracatın artması, tahsili geciken yurtdışı alacaklarının artmasını beraberinde getirir. Bu konudaki riskleri azaltmak için yurtdışındaki müşteri adayları olan firmalarla ilgili istihbarat araştırmaları yapmaları gerekir. Şirketler, edindikleri finansal ve ticari raporlarla verdikleri limitleri, hatta vade sürelerini daha doğru belirlemelilerdir.

Sonuç olarak; Yaygın bir virüsün, yurtdışı alacak yönetimi faaliyetleri konusuna etki edemediğini görmüş olduk. ARS Danışmalık ile alacaklarınız konusunda endişe duymamanız gerekir.

Ayşe Burcu ARSLAN DEMİRTAŞ

Genel Müdür | ARS Danışmanlık

Kategori: Blog
Önceki yazı
Neden Tahsilat Eğitimi Almalısınız ?
Sonraki yazı
Collection – Çağrı Merkezi Buluşması